Вітаємо на сайті Тисменицької районної державної адміністрації

ПАМ`ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ І МОЛОДИХ, ЩО ГОТУЮТЬСЯ ДО ВЕСІЛЛЯ

Щиро вітаємо Вас із величною подією у Вашому житті.

Разом з тим, хочемо застерегти щодо можливих небажаних наслідків, що іноді виникають від вживання страв на весіллях.

Аби такі прикрощі не виникли слід дотримуватись наступних правил :

Обережно спалах!!!!!

В літньо-осінній період частіше реєструються спалахи інфекційних захворювань та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням бактеріально забруднених  харчових продуктів та питної води. Це, як правило, гострі кишкові захворювання, сальмонельозні інфекції, дизентерія, вірусний гепатит А, стафілококові отруєння.  Виникненню хвороб сприяє висока температура повітря, швидке псування  продуктів та  накопичення харчових відходів, а також підвищена активність мух.  Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, паштети, кондитерські вироби з кремом, морепродукти), немитих фруктах та овочах,  салатах з майонезом.

Облаштована криниця-якісна вода!

Благоустрій населених місць, підвищення санітарного і культурного рівня населення багато в чому залежить від забезпечення людей доброякісною питною водою в достатній кількості.

Є залежність нашого здоров’я від того, яку воду ми щодня п’ємо, на якій готуємо їжу для себе і своєї сім’ї. Вживання недоброякісної, забрудненої збудниками інфекційних хвороб води, може обернутися для людини великою бідою.

Нестерильна чистота

Хоч  раз у житті кожен з нас потрапляв у лікарню: чи то сам захворів, чи то провідати когось з родичів. Прокрадаючись повз «грізну» санітарку без бахілів та одноразового халата, ніхто з нас не задумується, скільки грам мікробного забруднення принесли ми в стаціонар на брудних черевиках та верхньому одязі. Дані мікроорганізми можуть погіршити стан хворого або викликати інше захворювання, тобто, стати причиною  внутрішньолікарняноі інфекції.

Чи може бути їжа шкідливою?

В літньо-осінній період частіше реєструються спалахи інфекційних захворювань та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням бактеріально забруднених  харчових продуктів та питної води. Це, як правило, гострі кишкові захворювання, сальмонельозні інфекції, дизентерія, вірусний гепатит А, стафілококові отруєння.  Виникненню хвороб сприяє висока температура повітря, швидке псування  продуктів та  накопичення харчових відходів, а також підвищена активність мух.  Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, паштети, кондитерські вироби з кремом, морепродукти), немитих фруктах та овочах,  салатах з майонезом.  

Поради у спеку

Літо – прекрасний час відпочинку, відпусток, подорожей, рибалки, походів в гори, поїздок на дачу, якого з нетерпінням чекають абсолютно всі, від дітей до пенсіонерів. Але спека може і серйозно завадити довгоочікуваному відпочинку. Основне правило, яким варто керуватися не лише під час спеки, а загалом по життю – уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує.

Про здоров’я, харчові отруєння та санепідслужбу

В Україні так уже склалося, що проблема здоров’я - це лише лікування. 99% зусиль і фінансів ми витрачаємо на лікування. На жаль, дуже часто це запізно. Підраховано, що близько 40% смертей можна було б запобігти, якби ці пацієнти завчасно і свідомо зверталися до лікарів. Українці живуть на 10-15 років менше, ніж в Європі. Особливо це стосується чоловіків. Звісно, основна проблема - це алкоголізм, за ним ідуть куріння, ожиріння і малорухомий спосіб життя. Крім того, на стан здоров’я  негативно впливають фактори середовища життєдіяльності людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, питній воді, грунті, повітрі, довкіллі, об’єктах виробничого середовища.

Рекомендації для населення при збиранні та споживанні грибів

В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них - особливо небезпечні для життя людини.

Для запобігання отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Що треба знати про кір

Кір – висококонтагіозне вірусне інфекційне захворювання, переважно дитячого віку, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом і папульозно-плямистими висипаннями на шкірі. Передається від хворої на кір людини повітряно-краплинним шляхом при кашлі, чиханні, розмові, з крапельками слизу вірус може переноситись на значні відстані. Майже 99% тих, хто раніше не хворів на кір, після контакту з хворим заражаються.

Період інкубації (час від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває від 7 днів до 21 (в середньому 9-11 днів). Джерелом інфекції є хвора людина з останніх кількох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипань.

Організація літнього оздоровлення дітей

Літо – час оздоровлення дітей. Організація літнього оздоровлення та відпочинку має велике значення для відновлення сил, поліпшення стану здоров’я дітей.

Літньої пори діти максимально повинні бути на свіжому повітрі, на майданчиках. Адже саме тут відбуваються основні оздоровчі моменти. Використати цей період необхідно дбаючи про повноцінне загартування повітрям, сонцем і водою. Ці природні чинники треба задіювати помірковано, не забуваючи про основні вимоги до загартувальних процедур: системність,  послідовність, регулярність,  урахування стану здоров’я та  емоційного ставлення дитини до оздоровчих процедур.