Вітаємо на сайті Тисменицької районної державної адміністрації

Щоб «тихе полювання» було в радість…..

 

На Прикарпатті починається грибний сезон і багато людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів. Однак,  не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується.

Із двох тисяч  видів грибів в Україні, їстівними вважаються близько п’ятисот.  Отруєння викликають бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.  Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може  зашкодити цілій сім'ї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується навіть після сушіння або засолювання. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння.

Триває реалізація регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування»

З метою забезпечення повноцінного та  якісного харчування дітей в школах та дошкільних закладах, Держпродспоживслужба Івано-Франківщини продовжує роботу  над виконанням регіональної цільової програми “ДітямПрикарпаття – якісне харчування”.

Реалізація програми здійснюється шляхом проведення моніторингу, інспектування всіх  операторів ринку які організовують  харчування, постачальників харчових продуктів, сировини, готової продукції у закладах освіти при проведенні планових та позапланових заходів державного контролю,  проведення лабораторних досліджень безпечності та якості харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.

 

До уваги: нові стандарти безпечності та якості молока

Треба зазначити, що у багатьох країнах світу, зокрема у США та Європі виробники дотримуються  суворіших стандартів на молоко, ніж в нашій державі.

Щоб наша молочна продукція була конкурентоздатною на міжнародних ринках, Україна має запровадити високі стандарти з безпечності та якості молочної продукції, які стали нормою для провідних виробників світу.

 

На Харківщині – випадок африканської чуми свиней в приватному секторі

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в особистому селянському господарстві громадянина в с. Котелевка Краснокутського району Харківської області зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней (звіт про результати дослідження Полтавської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 19.06.2019 № 002386 п.м./19).

На Прикарпатті - випадок харчового отруєння дітей

За інформацією Яремчанської міської лікарні, встановлено випадок захворювання на кишкову інфекцію серед дітей, які прибули в Івано-Франківську область на відпочинок у складі  дитячої групи до приватної садиби ПП «У Мирона», що знаходиться у м. Яремче. 

 

Вже і зараз: обов’язковість впровадження НАСРР

Вже і зараз: обов’язковість впровадження НАСРР

20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції HACCP має бути впроваджена на всіх підприємствах району, особливо в школах, дошкільних навчальних закладах, об'єктах соціальної сфери. Це стосується великих і малих операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов'язана з харчовими продуктами. Виконання цієї вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» є обов'язковим для всіх.

Спеціалісти Держпродспоживслужби Прикарпаття взяли участь у всеукраїнському семінарі з питань профілактики захворювань та отруєнь бджіл

14-15 травня 2019 року у селі Поляна Свалявського району Закарпатської області відбувся всеукраїнський семінар, що об’єднав спеціалістів Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, фахівців регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, науковців, представників виробничих підприємств та пасічників.

В ході заходу було наголошено на необхідності налагодження та розвитку кооперативних відносин між аграріями і пасічниками, удосконалення системи агрострахування та  потребі модернізації лабораторій.

ОГОЛОШЕННЯ

27 травня 2019 року  о 10-00 год. відбудеться  навчання з питань дотримання санітарного, харчового законодавства та законодавства з питань  захисту прав споживачів для працівників системи Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств.

До уваги споживачів: з обігу вилучають небезпечну французьку сировину сиру

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF  від 30 квітня 2019року № 2019.1615 стосовно виявлення Escyherichiacoli  в сировині сиру, що експортується з Франції (виробництва FromagerieAlpine- AP-N0; FR26 281 001CT) до окремих держав – членів ЄС.

Про зміни в законодавстві з питань ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу зацікавлених осіб:  04 травня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 березня 2019 року № 163 «Про затвердження змін до Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби та Порядку оформлення і видачі паспорта великої рогатої худоби».

Даний документ пройшов державну реєстрацію та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 квітня 2019 року за № 410/33381.